Na 10 porcí této netradiční lahůdky budete potřebovat:
½ hrnku syrové rýže
½ hrnku syrové čočky
½ cibule nadrobno
1 hrnek žampionů na plátky
1 balení mraženého hrášku (500g)
1-2 balení listového špenátu (cca 200g)
2 stroužky česneku (prolisovat)
1 hrnek rajčatové passaty
pepř, paprika a kmín podle chuti
Na krémovou omáčku z oříšků kešu budete potřebovat:
1 hrnek přírodních nesolených kešu
1 ¼ hrnku mléka (nejlépe mandlového neslazeného)
1 lžička sojové omáčky
malý stroužek česneku (prolisovaný)
Postup přípravy:
- Větší zapékací mísu vymažte a přeehřejte troubu na 200 stupňů.
- Přeberte a propláchněte rýži a čočku. Pak obě tyto suroviny nasypte do hlubší pánve, přidejte 3 ½ hrnku vody a pod poklicí vařte pozvolna 35 minut. Většina vody by se měla vsáknout. Až se tak stane, nechte směs vychladnout.
- Na další pánvi ohřejte zprudka 2 lžíce vody. Do horké vody nasypte cibuli a hned stáhněte plamen. Cibulku vařte 2-3 minuty, měla by rychle zesklovatět. Přidejte žampiony a krátce povařte do změknutí. Můžete přidat troško vody, houby by ale měly pustit svojí vodu a víc by nemělo být potřeba.
- Přidejte hrách, špenát, prolisovaný česnek i koření a dobře míchejte. Asi po dvou minutách prohřátou směs sundejte z plotny a rychle do ní přimíchejte čočku s rýží, která mezitím aspoň částečně zchladla.
- Připravte si krém z oříšků kešu. Všechny suroviny rozmixujte na nejvyšší rychlost ve výkonnějším mixéru. Kešu jsou měkké a mixují se snadno, jestli se ale bojíte, že je Váš mixér nezvládne, namočte je předem na půl hodiny do vařící vody.
- Směs zeleniny, čočky a rýže narovnejte do zapékací mísy a přelijte krémem z kešu.Vršek můžete ještě posypat trochou strouhanky, aby vznikla křupavější krusta.
- Pečte 45 minut – dozlatova!
Komentáře