Vyzkoušejte ho – základem je voňavá směs pálivého koření, ve které se obalí kuličky cizrny, abyste je pak mohli dozlatova opražit na pánvi. Rychlý a nápaditý recept, který se hodí i na zpracování zbylých luštenin, pokud jste jich uvařili příliš mnoho!
Na pikantní sendviče s cizrnou budete potřebovat:
Náplň:
1,5 hrnku uvařené cizrny (může být z plechovky)
½ červené papriky na tenké proužky
¼ hrnku cibule na tenké plátky
1/3-1/2 lžičky soli
Koření:
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky mletého kmínu
½ lžičky česneku v prášku
½ lžičky cayennského pepře
černý pepř
bílý pepř
½ lžičky tymiánu
½ lžičky pálivé papriky
Sendviče:
celozrnný chléb
hummus
rukola nebo baby špenát
tenké plátky rajčete
Postup přípravy:
-
Slijte cizrnu, pokud budete používat tu z konzervy. Připravte si ve větší misce směs koření a pak ji zasypte okapanou cizrnou. Dobře promíchejte, ať se kuličky cizrny obalí.
-
Ve větší pánvi rozpalte olej a opečte na něm cibulku s proužky papriky.
-
Přidejte cizrnu. Pokud se díky koření bude přichytávat, přidávejte podle potřeby po lžících studenou vodu. Nepřežeňte to, směs má zůstat suchá!
-
Opékejte zprudka 5 minut. Směs po celou dobu dobře promíchávejte a snažte se rozmačkat vařečkou část cizrny. Tím se nerozmačkané kuličky obalí a směs bude lépe držet pohromadě.
-
Odstavte pánev stranou a přidejte lžící vody nebo citronové šťávy, abyste směsi dodali trochu vlhkosti.
-
Servírujte jako náplň mezi dvěma polovinami krajíce chleba. Směs se nejlépe kombinuje s baby špenátem a hummusem, můžete použít i kořeněnou rukolu a čerstvou ricottu. Plátek rajčete se k pikantní cizrně také hodí. V méně zdravé verzi použijte (na vlastní nebezpečí) místo hummusu nebo ricotty klasickou majonézu.
Komentáře