Jestli se nebojíte alternativních potravin, zkuste sendviče s pečeným tofu. Tofu se dá koupit už ochucené a zauzené ve většině supermarketů, ale zkuste se spíš poohlédnout po tom přírodním. Bývá buď úplně neochucené, nebo jen lehce osolené a plněné ořechy. Plátky tofu se dají marinovat podobně jako maso. Druhý den je jen opečete na pánvi nebo v troubě!
Na sendvič použijte nejlépe celozrnnou housku pomazanou tvarohovou pomazánkou. Obložte listovým salátem a dochuťte sojovou majonézou.
Na marinádu budete potřebovat:
1 balení uzeného tofu nebo lépe tofu s mandlemi
2 lžíce pasírovaných rajčat nebo rajčatové omáčky
1 lžička cukru
sojová omáčka (až půl hrnku, nebojte se většího množství) a další koření podle chuti
1 hrnek vody
Postup přípravy:
-
Tofu vyndejte z obalu a nechte ho dobře okapat. Můžete ho ale také prostě osušit papírovým ubrouskem.
-
Suché tofu rozkrájejte na co nejtenčí plátky a vyskládejte ho na tácek nebo do mělčí misky.
-
Připravte si marinádu z tekutých ingrediencí. Přelijte ji přes plátky tofu tak, aby bylo dobře obalené tekutinou.
-
Tofu nechte marinovat v lednici nejlépe přes noc (asi 8 hodin, může být i déle)
-
Předehřejte troubu na 250 stupňů (maximální teplota).
-
Plech vyložte nepřilnavým pečícím papírem a na něj vyskládejte marinované plátky tofu.
-
Pečte 10 minut, poté vyndejte plech, plátky tofu otočte a pečte ještě 8 minut. Jestli jste nakrájeli tofu vážně na tenoučké plátky, po otočení je radši sledujte – mohly by se spálit.
-
Hotové tofu použijte do sendvičů a toustů místo slaniny nebo salámu! Plátky můžete taky zamrazit a později je rozmrazit rychlým osmahnutím na pánvi.
Komentáře