Je tedy určitě v pořádku použít celozrnnou nebo špaldovou mouku – zdravějšími alternativami nic nepokazíte. Pro rustikálnější efekt a vyšší obsah vlákniny doporučujeme cuketu nastrouhat neoloupanou!
Ve finále se kuličky osmahnou na troše olivového oleje. Můžete je také zapéct v troubě na pečícím papíru a připravit tak kuličky méně tučné …a méně řecké. S dipem z řeckého jogurtu budou ale také vynikající.
Budete potřebovat:
2 hrnky nastrouhané cukety
200g sýru feta
1 stroužek česneku (nasekat)
2 jarní cibulky nadrobno
hrst čerstvých nasekaných bylinek (bazalka, kopr, petrželka…)
1 vajíčko
sůl
pepř
½ hrnku celozrnné mouky
trocha celozrnné strouhanky
olivový olej
Postup přípravy:
-
Cuketu nastrouhejte a smíchejte ji s nadrobeným sýrem feta, česnekem a cibulkou. Směs lehce okořeňte solí a pepřem.
-
Vajíčko lehce vyšlehejte a pak ho přidejte k cuketové směsi.
-
Do těsta přidejte tolik mouky a strouhanky, aby bylo tvárné, ale ne moc řídké. Měli by z něj jít bez problémů vymodelovat kuličky.
-
Kuličky lehce obalte v mouce a nechte chvíli odpočinout.
-
Větší pánev vymažte olivovým olejem a nechte ji rozpálit. Potom na ní opečte kuličky dozlatova – přesný čas záleží na konzistenci těsta.
Komentáře