Co budete potřebovat:
½ hrnku hrubších ovesných vloček (můžou být smíchané se sušeným ovocem)
2 hrnky mléka (nejlépe sojového)
2 větší zralé banány
2 lžíce slunečnicových nebo jiných semínek – budou fungovat i nasekané ořechy
vanilkový extrakt (cca 1 lžička)
skořice
muškátový oříšek
špetka soli
med
Na křupavou oříškovou polevu:
1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů (můžete použít ale i mandle, lískové ořechy nebo arašídy)
2 lžíce změklého másla
2 lžíce hladké mouky
¼ hrnku hnědého cukru
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- V misce rozmačkejte banány – proto by měly být opravdu zralé, klidně i trochu přezrálé.
- Ve středním hrnci smíchejte vločky, mléko a semínka. Směs prohřejte na plotně, měla by začít noustnout. Je to podobné jako příprava ovesné kaše.
- Ovesnou kaši se semínky přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte 5-7 minut.
- Přidejte do hrnce rozmačkané banány. Směs dobře promíchejte, všechny ingredience se musí spojit.
- Přidejte koření – skořice můžete víc, s muškátovým oříškem opatrně (mělo by stačit množství na špičku nože). Přidejte i vanilku, med a trochu soli podle chuti. Na mírné plameni vařte ještě 2-3 minutky.
- Připravte si základ na křupavou krustičku – smíchejte nasekané ořechy s moukou a pak přidejte změklé máslo. Směs znovu dobře promíchejte. Dodejte hnědý cukr. Nejlépe se Vám bude směs míchat vidličkou!
- Ovesnou směs přelijte do skleněné zapékací mísy nebo malého pekáčku – nezapomeňte zapékací nádobu dobře vymazat. Směs dobře urovnejte, potom ji zasypte ořechovou směsí. Tu rozdělte co nejrovnoměrněji.
- Pečte zprudka, 20 minut by mělo stačit. Ke konci pečení sledujte krustičku – měla by být pevná a křupavá, ale nesmí se spálit.
- Podávejte buď teplé rovnou z trouby, nebo naopak dobře vychlazené z lednice ozdobené lžící řeckého jogurtu.
Recept vystačí na 4 porce – jedna porce bez ořechové krusty (!) má přibližně 220 kcal.
Komentáře