Rajčata jsou opravdovými šampióny mezi zeleninou. Jsou bezkonkurenčním zdrojem zdraví – obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty. Odborníci se shodují na tom, že při jejich pravidelné konzumaci alespoň dvakrát týdně klesá riziko onemocnění rakovinou o 21 – 40 %. Obsahují zdraví prospěšné látky jako jsou lykopen, biotin, provitamin A, vitamín C a další, a to v ideálním složení! Tyto látky podporují tvorbu hemoglobinu, růst kostí, snižují cholesterol, zvyšují imunitu, pomáhají při léčbě cukrovky, zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů, posilují srdce, podporují hormonální rovnováhu, odstraňují zácpu… Nemyslíte si, že stojí za to zařadit rajčata pravidelně do svého jídelníčku? Zpráva pro všechny, kteří drží dietu – jsou opravdu nízkokalorická!
Insalata caprese – legendární salát italské kuchyně
Insalata caprese – salát caprese – je stálicí v italské kuchyni. Nic nevoní létem a Itálií jako tento salát. Pokud chcete dostat k sobě domů a na jídelní stůl vůni slunce, mořského vzduchu a bezstarostného plážového lenošení, připravte si tento legendární salát a udělejte něco i pro své zdraví.
Suroviny:
- mozzarella (Italové by trvaly na bůvolí mozzarelle, v našich podmínkách si vystačíme i dostupnějšími variantami. Víte, že je k dostání i odtučněná verze?)
- rajčata, výborná jsou soudková (množství – co hrdlo ráčí…)
- kvalitní extra panenský olivový olej
- mořská sůl
- čerstvá bazalka
Příprava je více než jednoduchá. Připravte si opravdu ostrý nůž a nakrájejte rajčata na opravdu tenké plátky. Mozzarellu můžete rovněž nakrájet, klidně ji ale jen tak natrhejte. Poklaďte je střídavě na kulatý bílý talíř a prokládejte lístky čerstvé bazalky. Nakonec vše zakapejte kvalitním olivovým olejem a posypte mořskou solí.
Výhodou tohoto salátu je i to, že ho lze dle chuti obměňovat. Je možné ho přichutit i balzamikovým octem, posypat piniovými oříšky či jinak ozvláštnit.
Rajčatový salát s jahodami, petrželí a mátou – netradiční kombinace, která vás přesvědčí o své dokonalosti!
Kombinace rajčat a jahod vás možná překvapí, ale věřte, že ještě více vás překvapí, až tento salát ochutnáte. Je prostě dokonalý!
Suroviny:
- Co nejvíce zralých soudkových rajčat
- Jahody dle chuti (nemělo by jich být více než rajčat)
- Hrst čerstvých lístků petržele
- Čerstvé lístky máty
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Kvalitní extra panenský olivový olej
Nejdříve nakrájejte na kostičky všechna rajčata, poté všechny jahody. Vše smíchejte ve velké míse společně s olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem a nakonec vše zasypte čerstvými bylinkami a opět promíchejte. Petrželí nešetřete! Tento salát by měl být krásně červeno-zelený.
Tabouleh – arabský salát s kuskusem
Salát tabouleh se tradičně podává k arabskému falafelu. Poslouží ale dobře i jako salát ke grilovanému masu.
Suroviny:
- rajčata (asi půl kila)
- hrst petržele
- 50 g kuskusu v suchém stavu
- šťáva z jednoho citronu
- 1 červená cibule
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
Začněte tím, že vše nakrájíte – rajčata na kostičky, červenou cibuli nadrobno a petržel najemno. Přisypte suchý kuskus. Vše spolu promíchejte a zakapejte olivovým olejem a šťávou z jednoho citrónu. Dochuťte solí a pepřem. Salát dejte na hodinu odpočnout do lednice. Kuskus zatím pěkně nabobtná a změkne.
Komentáře