V našem receptu je hnědý cukr, můžete použít i med. Jestli jste si zvykli přidávat do sladkostí stevii, můžete i v tomto případě!
Jeden problém ale špaldová mouka ani hnědý cukr nevyřeší: Když napečete plech muffinů, je vždycky těžké zůstat jen u jednoho. Muffiny jsou prostě moc lákavé, dají se jíst k snídani, jako dezert, někdo si je namáčí do kávy. Všechny kombinace jsou vynikající a jen málokdo odolá.
Proto jsme recept upravili tak, aby suroviny vystačily přesně na jeden muffin, který můžete upéct i v mikrovlnce. Až budete mít chuť na něco sladkého, dopřejte si nadýchaný čerstvý teplý muffin bez starostí (a taky bez spousty nádobí).
Na muffin z mikrovlnky udete potřebovat:
Na těsto:
3 lžíce špaldové mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
sůl
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce a 2 lžičky vody
2 lžíce oleje
vanilkový extrakt
Na drobenku:
na špičku nože skořice
1 ¼ lžíce hnědého cukru
½ lžíce oleje
maličko soli
2 velké jádra vlašského ořechu
Rádi byste odtučněnou verzi? Olej je možné nahradit stejným množstvím jablečné přesnídávky. Počítejte ale s tím, že těsto nebude tak vláčné.
Postup přípravy:
-
Muffin se peče v mikrovlnce, ale pokud ji nemáte, můžete ho samozřejmě zapéct i v troubě. V tom případě ji předehřejte na 180 stupňů.
-
V maličké misce smíchejte lžičkou suché suroviny na těsto.
-
Přidejte mokré přísady a zpracujte těsto.
-
V jiné malé mističce dobře promíchejte všechny suroviny na drobenku.
-
Čajový hrnek nebo maličkou pečící formu vymažte tukem.
-
Vrstvěte: Do hrnku patří polovina těsta, pak 2/3 drobenky, zbytek těsta a kůrka ze zbylé drobenky.
-
Podle výkonu mikrovlnky bude stačit 1-3 minuty, v troubě se muffin peče asi 12 minut.
Komentáře