Losos je výborná a zdravá ryba. U nás její cena bohužel nepatří k nejnižší, proto je třeba mít dobrý recept, aby jsme si opravdu pochutnali a vynaložené finanční prostředky stály za to. Naštěstí losos sám o sobě nepotřebuje zase tolik úprav a řekli bychom, že čím jednodušší příprava, tím lepší. Dnes pro vás máme recept na lososa s přílohou. Přílohou bude zelenina s výtečným pestem, které celému jídlo dodá zcela jiný nádech.
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 30 min
Náročnost: Snadné Zařazení: Oběd, večeře
Ingredience
- 600 g nových brambor
- 200 g zelených fazolek
- 200 g brokolice na růžičky
- 4 filety lososa
- olivový olej
- citron
- 25 g piniových (nebo jiných) oříšků
- 2 stroužky česneku
- několik listů čerstvé bazalky
- olivový olej
- 15 g sýrů parmazán (libovolný oblíbený sýr)
- 1 citron

Plátky lososa osolte a lehce opepřete, nic víc není k úpravě potřeba
Postup
- Nejprve si vytvoříme pesto: oříšky lehce opražíme na mírném plameni, budou mít potom lepší chuť
- Do hmoždíře vložíme česnek a nadrtíme ho s trochou soli, přidáme bazalkové listy a znovu nadrtíme, nakonec přidáme oříšky a také nadrtíme, pro lepší texturu pesta je necháme na menší kousky
- Celou směs přendáme do mističky a zalijeme 2-3 lžícemi olivového oleje
- Přidáme i citronovou šťávu a sýr, promícháme, ochutnáme a dochutíme podle potřeby, pesto je hotové
- Oškrábeme brambory a společně s fazolkami a brokolicí je pokrájíme, pokud jsou moc velké
- Do vroucí vody dáme vařit brambory asi na 15 minut, na posledních 5 minut přidáme brokolici a fazolky
- Mezitím si připravíme lososa
- Rozpálíme větší nepřilnavou pánev a vložíme na ni filety lososa pokapané olivovým olejem a posypané solí a pepřem
- Filety vkládáme kůží dolu, stáhneme plamen a pomalu necháme propéci, otočíme a necháme na pánvi, dokud není ryba hezky propečená, trvá to jen pár minut, aby si zachovala šťavnatost
- Na závěr sundáme pánev z plamene, pokapeme citronovou šťávou a trochu zatřeseme, aby se šťáva hezky rozlila a smíchala s tukem, který losos pustil
- Ve velké míse pořádně promícháme zeleninu a pesto
- Podáváme lososa se zeleninou pokapané šťávou z pánve
Komentáře