Růžičková kapusta v našem receptu je zapečená s křupavými domácími krutonky a doplněná hustou krémovou omáčkou. Jestli jste spíš na slané než na čokoládu, tohle bude Vaše nové oblíbené jídlo!
Na zapečenou růžičkovou kapustu s krutonky pro dva lidi budete potřebovat:
asi 2-3 hrnky růžičkové kapusty
1 lžíce panenského olivového oleje
½ cibule nadrobno nakrájené
2 stroužky česneku
trochu soli
pepř
asi 1/3 hrnku polotučného mléka
½ hrnku strouhaného parmezánu
1 lžíce mouky
starší pečivo na krutony
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 250 stupňů.
- Pečivo rozkrájejte na kostičky a ty opečte na pánvi, hotové krutonky by měly být světle hnědé.
- Lehce vymažte větší pekáč a rozložte na něj růžičky čerstvé kapusty. Pokapejte je lehce olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte asi 20 minut, kapusta by měla být lehce nazlátlá.
- Využijte času, kdy se kapusta peče a připravte si mezitím krémovou omáčku. V pánvi rozpalte olivový olej a přidejte cibulku. Nechte ji jen zesklovatět a pak ji zaprašte moukou. Přidejte trochu soli a pepře a dobře míchejte ještě asi další minutu. Pak přidejte mléko a směs přiveďte k varu. Když omáčka začne vařit, prohřejte jí krátce na mírném ohni dokud nezhoustne – nemělo by to trvat déle než 3 minuty. Nakonec pánev stáhněte z ohně a do omáčky opatrně přimíchejte sýr.
- Zapékací mísu lehce vymažte. Dno vyložte pečenou kapustou – měli byste použít asi polovinu množství. Růžičky přelijte omáčkou a tu pokryjte zbytkem zeleniny. Poslední vrstva jsou krutony, můžete ale použít i obyčejnou strouhanku s trochou parmezánu.
- Směs v troubě zprudka ogrilujte dokud nebude vršek zlatavý.
Jedna porce má asi 300 kcal.
Komentáře