Veganský, bezlepkový, slazený pouze ovocem – tak přesně tohle je ten typ sladkého, které si můžete dopřát bez výčitek. S ořechovým a skořicovým nádechem, jako přivítání podzimu. Fotorecept nám poskytla Barča Svozilová.
Ingredience na dort o průměru 24-28 cm
Korpus
- 4 zralé banány
- 270 g bezlepkové mouky (nejlépe se hodí pohanková, ale lze použít i kukuřičnou, jahelnou, rýžovou…)
- 200 g rozmixovaných ořechů na moučku dle výběru (lze například použít i slunečnicová semínka)
- 200 g sušeného ovoce (rozinky, datle, fíky, švestky..)
- 1 hrnek jablečného pyré (2 uvařená a rozmixovaná jablka)
- 150 ml rostlinného oleje
- 150 ml rostlinného mléka nebo jablečného džusu
- 1 lžíce perníkového koření nebo skořice
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Krém
- 2 balení tofu
- 1 vanilkový puding
- 1 zralý banán
- 10 datlí
- 2 lžíce karobu
- 330 ml kokosového mléka
Postup
- Rozmixujeme si vybrané sušené ovoce (na obrázku 1:1 datle a rozinky)
- Přidáme banány a mixujeme dohladka
- Přilijeme olej, mléko a jablečné pyré a opět promixujeme dohromady
- V jiné misce smícháme všechny ostatní suché ingredience (mouku, rozmixované ořechy či semínka, skořici, prášek do pečiva, sodu na pečení)
- Obě směsi promícháme dohromady
- Hotovou směs vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme asi 40 minut, během pečení pro jistotu kontrolujeme špejlí, zda-li již korpus není upečený
- Upečený korpus necháme vychladnout a potom ho podélně rozřízneme
- Mezitím, co nám chladne korpus, si připravíme krém, tedy 165 ml kokosového mléka si smícháme s obsahem sáčku vanilkového pudingu
- Druhých 165 ml mléka si přivedeme v rendlíku k varu, odstavíme z plotny a za stálého míchání přidáme mléko s pudingem a šleháme vidličkou, dokud nám nevznikne pudingová konzistence
- Puding rozmixujeme spolu s tofu, banánem a datlemi do hladké konzistence, pár lžic si dáme stranou na dozdobení dortu
- Do zbylého krému přidáme karob a opět chvíli mixujeme, půlkou krému potřeme korpus a přikryjeme druhým korpusem
- Přelijeme zbývajícím krémem a bílým krémem, který jsme si odložili a uděláme až ke středu cca 4 kolečka, potom od středu táhneme špejlí čáry až k okraji, čímž se nám vytvoří taková ‘‘pavučina‘‘
- Dáme nejlépe přes noc do lednice, dobrou chuť!
Autorka receptu se představuje
Ahoj! Mé jméno je Barča, je mi 16 let a vařím a peču pro radost 🙂 Asi před 2 měsíci jsem si založila blog, kde shromažďuji své recepty a občas i nějaké ty recenze. Moc mě baví zkoušet nové věci, miluji cizokrajné kuchyně a hlavně Jamieho Olivera, který mě toho opravdu hodně naučil z jeho knížek a videí. A i přestože jsem všežravec, tak zbožňuji veganské vaření a hlavně pečení, protože mě fascinuje, že v podstatě cokoliv můžete udělat jenom z rostlinných surovin a ještě prospějete svému zdraví! Tak pojďte se mnou sledovat mou kulinářskou cestu na Bajaskitchendiary a taky na mém Instagramu, kam přidávám fotky svých výtvorů každý den.
Komentáře