Na 8 porcí zeleninových lasagní s trojitým sýrem budete potřebovat:
½ kg kvalitního libového mletého hovězího masa
3 stroužky česneku
1 malá cibule
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
1 balení rajčatové passaty nebo nasekaných konzervovaných rajčat
2 lžíce bazalky
3 střední cukety
400g měkké ricotty
450g mozzarelly
¼ hrnku strouhaného parmezánu
1 velké vejce
Postup přípravy:
- Ve větší pánvi opečte hovězí s trochou soli. Až lehce zhnědne, přesuňte ho do síta na těstoviny a nechte z něj vykapat vodu s přebytečným tukem. Mezitím vraťte pánev zpět na plotnu a na olivovém oleji opečte cibulku a česnek. Po dvou minutách k nim vraťte i okapané maso.
- Přidejte rajčata, bylinky, sůl a pepř. Duste na mírném plameni aspoň 30 nebo ještě lépe 40 minut. Zkuste to vydržet a nepřilévat žádnou vodu! Omáčka na lasagne musí být hustě krémová.
- Zatímco se maso dusí, rozkrájejte cukety podélně na co nejtenčí plátky. Plochy plátků lehce osolte a nechte 10 minut odpočinout. Pak z nich odsajte vypocenou vodu papírovým ubrouskem.
- Osušené cukety ogrilujte v troubě nebo na pánvi. Měly by být z obou stran lehce opečené, u tenkých plátků budou stačit 2 minuty.
- Předehřejte troubu na maximální teplotu.
- Ve větší misce rozmíchejte 2 druhy sýra – ricottu a parmezán. Ricotta není slaná a výrazný parmezán ji ideálně doplňuje. Přidejte vejce a hmotu dobře promíchejte.
- Hotovou omáčku z rajčat a masa odstavte z plotny. Část jí použijte rovnou na spodní patro lasagní – potřete s ní dno zapékací mísy. Hladinu pokryjte cuketovými plátky. Třetí vrstva je tekutá směs sýrů s vejcem, kterou završte ještě poctivou dávkou mozzarelly. Následuje další vrstva omáčky – patra opakujte tak dlouho, dokud Vám budou stačit ingredience. Poslední vrstva by měla být určitě strouhaná mozzarella.
- Lasagne přiklopte víkem nebo zatáhněte alobalem a pečte 45 minut. Potom je odkryjte a pečte dalších 15 minut. Než lasagne pokrájíte, nechte je aspoň 10 minut vychladit!
Jedna porce má asi 350 kcal.
Komentáře