Příště až Vás překvapí vlčí hlad v nevhodnou chvíli (třeba půl hodiny před odchodem na večeři v restauraci), ještě si rádi vzpomenete na tenhle výživný seznam svačinek, které Vám navíc ani nezkazí celodenní snažení o zdravou stravu.
31 rychlých jídel do 100 kalorií
- Popcorn se sýrem.
Potřebujete 1 lžičku strouhaného parmazánu a špetku ostrého kayenského pepře. Jednoduše vše smíchejte se dvěma hrnky čerstvého popcornu. Můžete zvolit ten v balíčku do mikrovlnky, dávejte si ale pozor na to, aby neobsahoval tuk a příliš soli. Můžete taky použít sypanou pukancovou kukuřici a nadávkovat si ji do papírového sáčku až doma! - Sýr cottage a meloun cantaloupe.
Půl hrnku cottage smíchejte se stejným množstvím cantaloupe nakrájeného na kostičky. Získáte tím kromě plného žaludku polovinu doporučené denní dávky vitaminů A a C, které jsou známé svými pročišťujícími účinky na pleť. - 14 mandlí.
Mandle jsou zdravá a sytá svačinka klidně i jen tak samy o sobě. Jsou tím nejvýživnějším druhem ořechů (to znamená, že na jednu kalorii mají největší množství využitelných živin). Máte chuť na sladké? Zkuste místo toho 8 mandlí poprášených kakaem. - Pečené jablko.
Pečená jablka mohou být plněná vločkami, ořechy, rozinkami a jinými dobrotami. Ale jestli Vás zajímá jednoduchá nízkokalorická verze, zapečte jablko prostě a jednoduše se skořicí. Pečte na nejvyšší teplotu asi 20 minut. Jablko by mělo být měkké, ale ne matlavé. - Jicama a dip z hořčice.
Tak tohle slovo jste určitě ještě nikdy neslyšeli, že? Vyslovuje se “hykama” a je to kořenová zelenina, která Vám dodá 6 gramů vlákniny na hrnek. Stačí ji rozkrájet a oloupat, kousky namáčejte v dipu z jedné lžíce řeckého jogurtu, jedné lžíce hořčice a malé lžičky medu. - Mexická brambora.
Bramboru můžete sice zapéct v troubě, mikrovlnka bude ale rychlejší. Jeden středně velký brambor (tj. asi tak velký jako myš od počítače) napíchněte na několika místech vidličkou a dejte ho na pět minut do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Mělo by to stačit k tomu, aby změknul celý až do hloubky – vyzkoušejte to nožem. Rozkrojte ho na dvě poloviny a jednu přikryjte salsou a řeckým jagurtem (od každého jednu lžičku). Řecký jogurt funguje perfektně místo zakysané smetany! Druhou polovinu bramboru si nechte v lednici na příště. - Popkorn nasladko.
Smíchejte 2 hrnky čerstvého popkornu se skořicí a lžičkou stevie. Nemáte rádi přírodní sladidla? Oslaďte popkorn lžičkou medu s lžičkou vody. Když tyto dvě ingrediance necháte ohřát v mikrovlnce, půjdou snadno smísit. Nezapomeňte popkorn pořádně protřepat ve větším papírovém sáčku nebo dóze s víčkem. - 22 pistácií.
Takové nenápadné oříšky a učiněná bomba, co se týče výživy! Pistácie mají totiž oproti jiným ořechům vyšší obsah proteinů a nižší množství nasycených mastných kyselin. Jestli váháte, kupujte si určitě pistácie ve skořápce. Existuje dokonce studie, která tvrdí, že lid= mají tendenci spořádat pistácií o 41 procent víc, když je nemusejí loupat. - Jablko se sýrem.
Najděte si light variantu Vašeho oblíbeného měkkého nebo tvrdého sýru a rozkrájejte si k němu střední jablko. Jedno kolečko sýru typu babybell má asi 6 gramů bílkovin a 20 procent doporučené denní dávky vápníku. - Kozí sýr s červenou paprikou.
Rozkrájejte středně velkou papriku a přidejte dvě lžíce měkkého kozího sýra. Ten je aromatický, lehce štiplavý a plný chuti, oproti sýru z kravského mléka má přitom ale jen 1/3 tuku a o 1/3 méně kalorií. - Krevetky.
Pokapejte deset velkých uvařených krevet šťávou z limetky a posypte je trochou mletého chilli. A teď něco, co Vás překvapí – tahle malá svačinka má přes deset gramů proteinu! Krevety obsahují kromě toho hodně astaxanthinu, antioxidantu přirozeně potlačujícímu záněty. - Baby karotka a hummus.
Dopřejte si 10 baby karotek a 2 lžíce hummusu. Chcete něco ostřejšího? Přidejte bylinky – nejlépe nějaké aromatické, jako třeba kopr nebo petrželovou nať. - Salát z bílých fazolí.
Smíchejte 1/3 hrnku bílých fazolí, jarní cibulku (asi 1 lžíci) a trochu citronové šťávy. Dodejte ¼ hrnku rajčátek na kostky. Bílé fazole dodají rozpustnou vlákninu, proteiny a železo. - Vařené bílky a hořčice.
Vařte 4 vajce 12-15 minut. Zchladlé je rozpulte a odstraňte žloutky. Posypte je pepřem a místa po žloutcích vyplňte hořčicí. Ty opravdu ostře žluté druhy hořčice obsahují kurkumu, superpotravinu, která působí proti zánětům. Tip: Když do vody s vajíčky přidáte prášek do pečení, budou se skořápky snadněji loupat! - Zmrzlé hroznové víno.
Hrozno je skvělá svačinka i samotné čerstvé, když právě nakoupené kuličky ale zmrazíte, vydrží Vám mnohem déle. Klidně snězte celý hrnek (asi 28 kuliček). Chcete něco extra? Použijte zmražené hrozno místo kostek ledu do sklenice s vodou. - Toust s bílky.
Opečte na sucho plátek toustového chleba a obložte ho osmaženým bílkem ze dvou vajec. Dochuťte pepřem a paprikou. - Dýňový jogurt.
Smíchejte ½ hrnku řeckého jogurtu s ¼ hrnku dýňového pyré, přidejte pár kapek vanilkového extraktu a skořici. Dýně neobsahuje téměř žádný tuk, ale dodáVaší svačince vlákninu a zajímavou chuť. - Domácí jablečná omáčka.
Rozkrájejte malé jablko a zamíchejte ho do půl hrnku neslazené jablečné omáčky. Křupavá čerstvá jablíčka v jablečné omáčce na lžíci – nepřekonatelné. Můžete dodat skořici, jestli se na to cítíte, ale není to nutné. - Salát z vodního melounu.
Jeden hrnek špenátových lístků smíchejte s balsamikovým octem a ¾ hrnku melounu na kostky. Špenát obsahuje vitamin K, který pomáhá rychle zacelovat rány a vitamin A pro dobrý zrak. - Chelbíček s krutí šunkou.
Nasucho opečte plátek celozrnného toustového chleba a potřete ho lžičkou medové hořčice. Obložte dvěma plátky delikatesní krůtí šunky. - Rýžový chlebíček s avokádem.
Máme rádi hlavně ty nesolené z tmavé rýže. Rozmačkejte ¼ zralého avokáda a použijte ho jako pomazánku. Posypte nahrubo mletým pepřem a paprikou. Avokádo obsahuje velké množství mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají vyrovnávat hladiny cholesterolu a snižují tak riziko onemocnění srdce. - Jahody a kozí sýr.
Zkombinujte 10 velkých jahod s jednou lžící kozího sýra. 10 jahod má více než 100% doporučené denní dávky vitaminu C. - Rýžový chlebíček s mandlovým máslem.
Potřete chlebíček dvěmi lžícemi mandlového másla. To není ani zdaleka tak populární jako burákové máslo, ale je to zdravější volba – ať už kvůli obsahu vlákniny, železa anebo vitaminu E. - Zdravější zmrzlina.
Odlehčená zmrzlina může mít i další benefity než “jen” sníženou kalorickou hodnotu – pokud je v ní jogurt nebo tvaroh, bude mít dost proteinů, pokud je v ní ovoce, tak zase vlákniny. - Kiwi a kokos.
Rozkrájejte kiwi na plátky a posypte kousky kokosu (stačí 1 lžíce). Jeden kus kiwi obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C. - Okurky a měkký sýr.
Okurku rozkrájejte na delší špalíky. Smíchejte 2 lžíce na kostky rozkrájené opražené papriky, 2 lžičky sýra a nahrubo mletý pepř. Směs použijte jako pomazánku na kousky okurky. Okurky mají nízký energetický obsah, protože jsou tvořeny hlavně vodou. Díky tomu jsou idální k namáčení do dipů. - Brokolice a tzatziky.
Připravte si rychlé tzatziky z řeckého jogurtu (2 lžíce, tentokrát lépe netučný), lžičky citronové šťávy a lžičky nastrouhané okurky. Tohle množství omáčky Vám vystačí tak akorát na šest kousků brokolice. Syrová brokolice je prospěšnější, protože obsahuje látky působící preventivně proti rakovině. - Mladá kukuřice a sojová omáčka.
Super rychlé jídlo: 20 malých kukuřic namáčejte v sojové omáčce. Baby kukuřice má hodně folátu, vitaminu B, který je potřeba při stavbě buněčné stěny. - Hořká čokoláda.
Tahle svačinka nebotřebuje ničím doplňovat – nejlepší je jen tak samotná. Dopřejte si celé tři kostičky. Malé množství hořké čokolády pomáhá regulovat stresový hormon kortisol a tím pádem nám prospívá. - Anglický muffin a ovocné máslo.
Opečte nasucho ½ anglického muffinu a potřete ho dýňovým máslem, jablečným máslem a podobně.Když zvolíte alternativní pomazánku, ušetříte asi 20 kalorií na každou porci ve srovnání s běžnou marmeládou. - Proteinový nápoj.
Rozmíchejte dávku vanilkového syrovátkového proteinu v hrnku neslazeného mandlového mléka. Tohle je perfektní svačinka i po cvičení – protein ze syrovátky pomůže obnovit cvičením poničené svaly.
A jaké jsou Vaše oblíbené svačinky?
Komentáře